27 Temmuz 2009 Pazartesi

abalıoğlu nedir? kimdir?

(Yunus Nadi) türk gazetecisi. Cumhurşyet gazetesi kurucusu ( Fethiye 1880 - İsviçre 1945). Abalızade Halil efendinin oğlu. İlk öğrenimini Fethiye'de gördü. Sonra rodos adasında Süleymaniye medresesinde okudu. İstanbul'a gelince bir süre Galatasaray sultanisine ve Hukuk mektebine gitti.Yirmi yaşında Malümat gazetesinde yazı yazmaya başladı.Bir yıl kadar sonra , istibdat aleyhine gizli bir dernek kuranlar arasında bulunmak suçuyla üç yıl hapse mahkum olarak Midilli kalesine gönderildi.(1901)

abalımemeliler nedir?

zool. Galeopithecus'ları kapsayan böcekçil memeliler grubu. (Dermatoptera)

abalesa nedir kimdir?

Cezayir sahrasında Hoggar'ın batısına düşen bir vaha bölgesi. Tuareg'lerin müşterek ceddi sayılan Tin Hintan'ın merzarı buradadır.

Abakus nedir?

Bir sütun başlığının yukarı kızmını meydana getiren tablet , başlık tablası .

abakulus nedir kimdir?

Mozaiklerde kullanılan küçük cam veya mermer küp.

abaks Nedir Kimdir?

Avrupanın Mutedil ve Dağlık bölgelerinde yaşayan kın kanatlı bir böcek.

Abakan nehri nedir?

Rusyada Bir akarsu. Batı sibiryada sayan dağları eteklerinden çıkar ve yenisey ırmağına dökülür. 512 Km.

abakan nedir kimdir?

Rusyada yaşamakta olan Türk kavimlerinden bir grubun adı. Güneyde sayan dağları ve tayga ormanlarıyla çevrilen abakan - yenisey kıyılarında yaşayan bu Türkler şimdiye kadar Değişik ad'larla anılmışlardır. ''minusinsk'' tatarları veya abakan tatarları gibi.

Cengizhan'ın Torunu Hulagu hun han'ın oğlu.

Babası hulaguhan ile badatın zaptına katıldı. Babasının ölümü üzerine ilhanlı tahtına oturdu. Aynı yıl içinde bizans imparatoru Nihail palaiologos'un kızı maria ile evlendi.

abaka han nedir?

Filipinlerde yetişen ve manila keneviri adlı elyafı veren bir muz türü.

Abajur nedir?

Genellikle huni biçiminde kağıttan , madenden, kumaştan, porsanelden veya buzlu camdan yapılmış Işığı kırmak ve yumuşatmak için bir lambaya uydurulan yansıtıcı.

abaindi kimdir nedir?

Esk Çoğ Van gölü kıyısında bir şehir. Asur kralı Sargon 1, Abaindi'yi sekizinci seferinde eline geçirebilmişti. (m.ö 714)

abaeni nedir kimdir?

Esl. ÇOĞ. Urartu devletini teşkil eşehir . Asur kralı Sargon 1, Abaindi'yi sekizinci seferinde ele geçirilmiştir.

abadyot veya abadiyun nedir kimdir?

İspanya'lı müslüman korsanlara verilen ad. 9.yy dan itibaren Girit'te İda dağının güneyinde Abadya Kasabasına yerleşerek, Çiftçiliğe başlamışlardır.

abadla nedir? Kimdir?

Güney Cezayir'de bir yer ura bölgesi , kolomb-beşar'ı ucda'ya bağlayan Akdeniz-nijer yolunun bitimine rastlar. Kömür havzası.

abadiyye veya ibaddiye nedir? Kimdir?

Adını 7.yy.ç sonunda yaşamış alim abdullah bin ibad veya abad'dan alan hariciler mezhebine verilen ad.

Abadi Mehmet Çelebi Kimdir?

Osmanlı Hukuku Alimi tahsilini İstanbulda yaptı. Kemal Paşa Zade'den ders okudu. Fetva eminliğine kadar yükseldi.

Abadi Kimdir?

Anadolu saz şahiri. Eski cönklerde seyrek olarak şiirlerine rastlanır. Kul Mustafaya ait olduğu bilinen bir koşma bir mecmuada abadi adına kayıtlıdır.

abadi nedir kimdir?

İpekten yapılan makbul bir hint kağıdı. Adını imal merkezinden olan Hindistan şehrinden aldığı söylenir. El Yazması kitapların çoğu Abadi üzerine yazılmıştır.

Abadan kimdir?

Türk Hukukçusu. İstanbul Hukuk Fakültesini bitirdi. Heidelberg Ünüversitesinde hukuk doktorası yaptı. İstanbul Hukuk Fakultesinde Profesör Oldu.

abadan nedir kimdir?

İrandaki bir şehir. 226000 nüfusu vardır. basra körfezinde şattülarap ırmağının adalarından biri üzerindedir.

abad nedir kimdir?

Türkçede daha çok etmek eylemek , olmak yardımcı fiilleriyle kullanılır. Abad etmek Abad eğlemek. Bu Kelime arapça veya farsça bazı isimlerin sonuna eklenerek birleşik sıfatlar yapar. Bu kelimeyle kurulan bazı birleşik sıfatlar lale devrinde istanbulun semt ve köşklerine isim olarak verilmiştir.

abaco kimdir?

İtalyan bestecisi. Torelli'nin sonrada Vitali'nin öğrencisidir. Yaylı çalgılar sürekli bass üzerine çalışmaları vardır.

abaco nedir?

İngilterenin bahama adalarından ikisine verilen ad'tır.

Aba nedir?

Aba anne demektir. Eski Türkçede apa şekliyle abla anlamına gelen sonradan anne anlamınıda kazanan bu kelime bugun ağızlarda üvey anne , büyükanne , kaynana , yenge , teyze , hala anlamlarındada kullanılmaktadır.

ab nedir? kimdir?

Su.

1- şarap manasında kullanılır.
2- kanlı gözyaşı ve şarap manasında kullanılır

aasen nedir kimdir?

Norveçli dil bilgini ve şair'dir. Köylü çocuğuydu norveçin birçok yerini gezip dolaştıktan sonra norveç hak dili grameri ve norveç halk dili sözlüğü adlı eserlerini yayımlayarak landsmal'ın temellerini attı.

aarschot nedir kimdir?

Belçikada şehir. 13000 nüfusu vardır.

aarhus veya arhus nedir kimdir?

Danimarkada şehir ve liman. Jylland'ın doğusunda aarhus koyu kenarında bir idari bölge merkezidir.

aargau nedir kimdir?

İsviçrenin bir kantonu. aar çayı aşşağı çığırının iki tarafında uzanır ve adını ondan alır.

aarestrup nedir kimdir?

Danimarkalı şahir. Hayatta iken tek eserini oda arkadaşlarının ısrarı üzerine bastırmış olmasına rağmen winther ile birlikte danimarka edebiyatının en büyük şahiri sayılır.

aarau Nedir kimdir?

İsviçrede aargau kantonuna merkez olan şehir. Jura'ların eteğinde aar çayı kenarında bulunur. 17000 nüfusu vardır.

aar veya saint- gothard masifi nedir kimdir?

İsviçrede aar suyu kaynağında orta alplerin billurlu kayalardan meydana gelen kütlesi. Aarhorn'da 4275 metreye yükselir.

aar veya aare nedir kimdir?

İsviçrenin en önemli akarsuyu. Ren ırmağının soldan aldığı kol , ırmağa waldshut'un karşısında karışır. Uzunluğu 280 Km'dir.

aanrud kimdir?

Norveçli yazar. Köylü hayatı üzerine hikayeler Hicivli komediler yazdı.

aannipadda nedir kimdir?

Birinci ur sülalesi krallarından milattaö önce ııı.bin yıl başları.

aamu nedir kimdir?

Eski mısırlıların sina ve filistin halkına verdikleri ad'a denir.

aaltonen nedir?

Filyandiyalı heykeltraş. memleketinin gözde sanatçılarındandır. Üslup bakımından hem ekspresyonist, hem kübist tesiri taşıyan granitten resmi anıtlar ve birçok büstü vardır.

aalto nedir?

Filyandiyalı mimar. Helsinki'de mimarlık tahsilini yaptıktan sonra ilk evini ailesi için inşa etti. Kendisine önemli işler verildi ''Jvaskyla tiyatrosu''Turku'da tarım kurumu binası ve tiyatrosu paimio sanatoryumu Topila şirketinin fabrikası milletler artası paris sergisinde filyandiya pavyonu gibi..

aalts veya alost nedir?

Belçika Doğu flandre'da idari merkez. İmparatorluk zamanındaki flandre'nin eski merekzi olan bu şehirde saint-martin kilisesi gotic eserler vardır

aalsmeer nedir?

Hollandada haarlem denizinin doğu sahilindeki şehirdir. Avrupanın başta gelen çiçek pazarına sahiptir. Deniz sporları yapılır.

aalen nedir?

Batı almanyada Rahue Alp eteğinde bir şehir. Roma kalıntıları bulunur Demiryolu merkezidir

aalborg veya alborg nedir kimdir?

Danimarkada şehir. kuzey jylland'da Limfiord kıyısında idari bölge önemli ticari limanı çeşitli sanayi şehridir.

aakjer kimdir?

Danimarkalı yazardır. Çok yoksul ailenın çocuğuydu eserinde hem doğdugu memlekete karşı beslediği sevgiye , hemde toplum davalarını duyduğu bağlılığa yer verdi.

aakjaer kimdir?

Danimarkalı yazar eski danimarkalı tarih yazarı yazdıgı danimarka tarihi 300-1185 yıllarını içine alır.

aafjes kimdir?

Hollandalı şahir (amsterdam 1914). Şöhretini ikinci Dünya savaşında , alman işgaline karşı direnmeden ilham alarak yazdıgı şiirlere ve een voetreisnaar rome (romaya haç yolculuğu 1946) adlı erserine borçludur. Yeni şiir derlemelerinde kutsal kitap ile ilkçağ temalarından yararlanmıştır.

aachen Alman Ressamı

1575 ten itibaren İtalyada seyhat etti sonra yurdunda ve prag sarayında imparator Rudolf 2 hesabına çalıştı. (1588-1595). İtalyan sanat eserlerini ustaca taklit etti.

aachen savaşı

7 ekim 1944 te Siegfried hatlarına karşı girişilen harakette birinci amerikan ordusu aachen istihkamlarına taruz etti. Çok sert çarpışmalardan sonra şehir 10 ekimde kuşatıldı. Amerikalılar 3 gün sonra şehre girdilersede garnizon ancak 21 ekimde teslim oldu.

aachen

Almanyanın Nordhein - wastfalen bölümünde belçika hollanda sınırları yakınında Wurm çayı üzerinde bir şehir. Adını vermiş olduğu kömür havzası yakınında gelişmiş bir sanayi şehri aynı zamanda bir ticaret ve kültür merkezidir.

aabenraa veya abenra

Danimarkada jylland'ın güneyinde bir idari bölgenin merkezi. 14 600 nüfus. Ticari merkez. Gıda sanayii, bira fabrikası. Aabenraa sonderborg amy'ının nüf. 129 300

AABAM

Simyacıların kurşuna verdikleri ad.